• Delovni čas: Pon – Pet: 7:00 – 17:00
  • Kontaktna številka pisarne: 041 603 732
  • Email: info@diming.si

  IZRAČUN KOREKCIJSKIH FAKTORJEV

  Z veljavnostjo novega pravilnika oz. dopolnitvijo le tega je na področju obračuna toplote za potrebe ogrevanja stanovanj s skupnim sistemom ogrevanja prišlo do določenih sprememb. Korekturne faktorje je s spremembo pravilnika potrebno računsko določiti. Preden je v veljavo vstopil omenjen pravilnik je njegov predhodnik dovoljeval določitev korekturnih faktorjev na podlagi izkušenj in ocen, navadno s strani izvajalca delitve stroškov ogrevanja. Določitev korekturnih faktorjev je bila v tem primeru subjektivna, novi pravilnik pa zagotavlja objektivnost pri določitvi faktorjev.

  Z določitvijo korekturnih faktorjev se stroški ogrevanja med posamezne stanovanjske enote s skupim sistemom ogrevanja obračunajo realnejše. Del končnega obračuna temelji na dejanski porabi posameznega stanovanja oz. uporabnika, del končnega obračuna pa je povzet glede na  ˝karakteristike˝ posamezne stanovanjske enote. V večstanovanjskem objektu je navadno več različnih tipov stanovanj. Že glede na samo kvadraturo in prostornino se stanovanja med seboj razlikujejo. Poleg tega so stanovanja med seboj različno orientirana glede na smeri neba in se med seboj razlikujejo tudi glede na površino zunanjega ovoja (površina fasade, površine oken, površine strehe,…), skozi katerega prihaja do toplotnih izgub. Stanovanja orientirana proti jugu in zahodu imajo več toplotnih dobitkov (infrardečega sončnega sevanja) od stanovanj orientiranih na sever ali vzhod.

  Razmerja med površinami stanovanj, bruto in neto volumni ter površinami zunanjih konstrukcij definirajo potrebe posameznih stanovanj po energiji potrebni za ogrevanje oz. toplotne izgube skozi ovoj stavbe. Dejanska poraba in končni obračun v veliki meri temeljita tudi na navadah uporabnikov stanovanj.

  Razlike v porabi toplote za potrebe ogrevanja variirajo tudi zaradi različnih temperatur po prostorih, katere si uporabnik regulira glede na lastne potrebe in bivanjsko ugodje, ki mu ustreza.

   

  diming-izracun-korekcijskih-faktorjev

  Vir: Uradni list RS

   

  Vas zanima več? Preberite si odgovore na najpogostejša vprašanja, povezana z izračunom korekcijskih faktorjev.

   

  ŽELITE PONUDBO ZA IZRAČUN KOREKCIJSKIH FAKTORJEV?

  POŠLJITE POVPRAŠEVANJE